- 2 cawan tepung kastard
- 9 cawan air
- 3/4 cawan gula
- 1 kotak santan (200 ml)
- 1/2 sudu teh garam
Ramuan Kuah Puding:-
- 1 tin besar buah-buahan campuran- mix fruits (825gm)
-1 tin susu cair
-1200 ml air
-1 cawan gula pasir
- 4 sudu makan tepung kastad
Cara-Cara Penyediaan Puding:-
- Satukan kesemua bahan-bahan bersama santan ke dalam periuk.
- Kacau di atas api sehingga likat dan berkilat.
- Isi ke dalam acuan mengikut citarasa masing-masing dan sejukkan.
- Puding hendaklah dimasukkan dalam peti sejuk.
Cara-Cara Penyediaan Kuah Kastard:-
- Masukkan air, gula, tepung kastad dan susu cair ke dalam periuk.
- Tuangkan sekali air buah ke dalam periuk dan tinggalkan buah campuran.
- Tenggek di atas api dan kacau selalu sehingga mendidih.
- Tutup api dan biarkan sejuk.
- Kuah puding dimasukkan dalam peti sejuk.
P/s Enak dimakan ketika kuah puding sejuk...
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment