Ramuan Doh :-
- 1 1/2 cawan tepung pulut
- 3/4 cawan air
- 1 sudu teh garam
Ramuan Inti:-
- 200 gm gula merah
- 1/2 cwn gula putih
- 1/4 cawan air
- 1 biji kelapa muda parut
- 2 helai daun pandan
Ramuan Salut :-
- 3/4 cawan kacang hijau
Cara-Cara Penyediaan Doh :-
- Campurkan tepung dan garam masukkan air sedikit demi sehingga menjadi doh.
- Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
- Masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula.
- Masak air mendidih dan masukkan doh yang telah siap tadi.
Cara-Cara Penyediaan Inti :-
- Campurkan gula merah, gula putih, air dan sehelai daun pandan. Tapis.
- Masukkan air gula ke dalam kelapa parut dan gaul rata.
- Tenggek atas api kacau dalam kuali sehingga kental dan kering.
Cara-Cara Penyediaan Bahan Salut :-
- Basuh kacang hijau toskan. Goreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga kekuningan.
- Kemudian dikisar ayak sehingga mendapat hasil tepung yang halus.
- Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan terus gaul dengan tepung kacang hijau.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment