nuffnang
Friday, 8 March 2013
Opor Sotong
Ramuan :-
- 1/2 kilo sotong (dibersihkan)
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 5 ulas bawang kecil (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 1/2 inci kunyit hidup (kisar)
- 2 batang serai (kisar)
- 1 inci lengkuas (kisar)
- 2 sudu makan rempah kari daging
- 1 sudu makan rempah kari ikan
- 2 helai daun limau purut
- 1/2 sudu teh asam jawa adabi
- 1/2 cawan santan kotak
- 1 sudu makan kerisik
- 1 batang kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 5 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- Minyak masak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Campurkan kesemua bahan kisar dengan rempah kari daging dan rempah kari ikan. Gaul rata dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.
- Tuangkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga garing.
- Masukkan santan, kerisik, daun limau, asam gelugur, garam dan gula secukup rasa.
- Kacau rata dan biar sehingga terbit minyak dan pekat.
- Masukkan sotong gaul sebati dan kecilkan api tunggu sehingga sotong masak.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment