nuffnang

Saturday, 15 November 2014

Ayam Madu Masak Merah


Ramuan:-
- 8 ketul daging ayam
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 4 sudu besar sos tomato
- 1 cawan air
- 1 labu bawang besar
- 3 sudu besar madu
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 3 biji buah keras
- 1 labu bawang besar (Utk kisar)
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 sudu makan gula
- 1 inci kulit kayu manis (4 sekawan)
- 1 kuntum bunga lawang (4 sekawan)
- 1 biji buah pelaga (4 sekawan)
- 3 kuntum bunga cengkih (4 sekawan)
- Minyak masak

Cara-Cara Penyediaan:-
- Gaulkan ayam bersama garam serta serbuk kunyit goreng sehingga masak.
- Kisar bawang merah, putih, besar, halia dan buah keras.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan 4 sekawan kacau hingga terbit minyak.
- Masukkan sos tomato, madu, gula, garam dan air kacau rata.
- Biarkan kuah mendidih dan rasalah mengikut citarasa anda.
- Akhir sekali masukkan ayam goreng dan bawang besar gaul rata.
- Sekiranya hendak berkuah jangan tunggu pekat sangat.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment