nuffnang

Saturday, 22 November 2014

Ayam Masak Goreng Tomyam


Ramuan:-
- 2 keping dada ayam (dipotong kecil)
- 2 batang serai (diketuk)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 labu bawang besar (dipotong)
- 7 biji cili api (ketuk - boleh tambah jika suka pedas)
- 1 bungkus tomyam (adabi)
- 2 sudu besar sos tiram
- Bunga kobis, lobak merah dan kacang panjang
- 5 helai daun limau purut
- Gula sedikit
- Minyak untuk menumis
- 3/4 cawan air

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak tumis bawang putih, bawang besar, limau purut dan serai sehingga harum.
- Masukkan paste tomyam, sos tiram serta daging ayam kacau rata.
- Kemudian tuang air kacau dan biar sehingga agak kering sedikit airnya baru masukkan semua sayur gaul rata.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment