Ramuan:-
- 3 cawan tepung gandum
- 1 cawan nasi sejuk
- 1 kiub pati ikan bilis
- 1 labu bawang besar holand (potong dadu)
- 1 sudu kecil garam halus
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 3 tangkai daun sup (hiris halus)
- 3 cawan air panas
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar nasi sejuk dan kiub pati ikan bilis bersama satu cawan air panas hingga halus.
- Dalam bekas lain masukkan tepung gandum, bawang besar, garam dan soda bikarbonat gaul rata.
- Masukkan bahan kisar ke dalam bekas tepung tadi dan gaul diselangi dengan air panas.
- Gaul menggunakan senduk sebab airnya panas takut melecur tangan nanti.
- Sementara itu panaskan minyak dalam kuali dengan menggunakan api sederhana.
- Biar minyak panas betul barulah kita jemputkan cucur dengan tangan.
- Apabila semua cucur terapung barulah dibalikkan dan goreng sampai kekuningan angkat.
- Sedia untuk dimakan sarapan pagi atau petang.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment