nuffnang

Tuesday, 11 November 2014

Talam Kulit Roti


Ramuan:-
 -250g kulit roti
- 80g gula
- 1/8 tsp garam halus
- 1/8 tsp esen vanila
- 400 ml santan
- 2 sudu makan tepung gandum

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan kulit roti ke dalam bekas.
- Kemudian masukkan garam, esen vanila dan santan.
- Gaul rata selepas itu tuang adunan ke dalam loyang.
- Loyang hendaklah disapu dengan sedikit minyak.
- Panaskan kukusan terlebih dahulu.
- Kukus selama 15 minit.

Lapisan Atas:-
- 120 g gula pasir
- 50g tepung kastard
- 10 gm tepung beras
- 400 ml santan
- 1 sudu teh garam

Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan semua bahan-bahan ke dalam periuk kacau sebati dan tapis.
- Masak atas api sehingga agak likat dan tuang di atas roti yang dikukus.
- Kukus selama 30 minit atau sehingga masak dan penutup hendaklah dibalut dengan kain.
- Biarkan betul sejuk dan bolehlah dipotong.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment