nuffnang

Friday, 28 November 2014

Rendang Ala Nyonya


Ramuan:-
- 8 ketul daging ayam
- 300 ml santan
- 1 cawan kelapa parut
- 3 keping asam gelugor
- 5 helai daun limau purut
- 2 helai daun kunyit, hiris halus
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula melaka
*9 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci belacan
*3 biji buah keras
*1 inci kunyit hidup
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*5 tangkai lada merah
*1/8 tsp lada hitam
*3 batang serai
(* kesemua bahan dikisar halus)

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ayam dibuang kulit basuh bersih dan toskan.
- Kelapa disangai tanpa minyak hingga perang kemudian ditumbuk jangan sampai berminyak.
- Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan kisar hingga harum dan terbit minyak.
- Masukkan ayam kacau rata masuk air sedikit biar sehingga ayam kecut.
- Tuang santan serta masukkan daun limau purut kacau dan biar mendidih.
- Kemudian masukkan garam, gula melaka dan asam gelugor.
- Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan.
- Akhir sekali masukkan kelapa tumbuk dan daun kunyit kacau agak kering sedikit.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment