nuffnang
Saturday, 19 January 2013
Lemak Batang Keladi Bersama Siput Sedut
Ramuan:-
- 500 gm siput sedut
- 1 biji kelapa (perah ambil santan)
- 10 biji cili api (kisar)
- 6 ulas bawang merah (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 2 cm kunyit hidup (kisar)
- 1 batang serai (titik)
- 1 ikat batang keladi
- 1 kiub ikan bilis
- 3 keping asam gelugur
- Garam secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Batang keladi hendaklah disiang kemudian tenggek air dalam periuk, celur sehingga setengah masak.
- Toskan dan ketepikan.
- Terlebih dahulu siput hendaklah dibuang hujungnya dan dibasuh bersih.
- Masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan bahan kisar, serai, asam keping dan garam.
- Masak santan atas api sehingga mendidih barulah masukkan siput sedut dan batang keladi.
- Biarkan sehingga mereneh seketika dan rasalah ikut citarasa masing- masing.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment