nuffnang

Thursday, 24 January 2013

Lemak Jantung Pisang


Ramuan:-                                                                
- 3 biji jantung pisang
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 genggam ikan bilis (tumbuk)
- 1 biji kelapa (ambil santan)

Cara-Cara Penyediaan:-

- Jantung pisang hendaklah dibuang kulit merahnya terlebih dahulu dan tinggal putih sahaja.
- Jerang air dan masukkan satu sudu kecil garam biarkan air mendidih.
- Potong jantung pisang masukkan ke dalam air mendidih dan celur selama lima minit.
- Angkat dan toskan. Sementara itu masukkan santan dalam periuk.
- Masukkan bahan tumbuk dan jantung pisang kacau rata.
- Tenggek di atas api kacau sehingga mendidih dan jantung pisang betul-betul empuk.
- Rasalah ikut citarasa sendiri.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment