nuffnang
Thursday, 24 January 2013
Lemak Jantung Pisang
Ramuan:-
- 3 biji jantung pisang
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 genggam ikan bilis (tumbuk)
- 1 biji kelapa (ambil santan)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Jantung pisang hendaklah dibuang kulit merahnya terlebih dahulu dan tinggal putih sahaja.
- Jerang air dan masukkan satu sudu kecil garam biarkan air mendidih.
- Potong jantung pisang masukkan ke dalam air mendidih dan celur selama lima minit.
- Angkat dan toskan. Sementara itu masukkan santan dalam periuk.
- Masukkan bahan tumbuk dan jantung pisang kacau rata.
- Tenggek di atas api kacau sehingga mendidih dan jantung pisang betul-betul empuk.
- Rasalah ikut citarasa sendiri.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment