nuffnang

Thursday, 31 January 2013

Roti Taliban

Ramuan:-                                                                                                                                                              
- 175 gm tepung gandum
- 125 gm tepung atta
- 160 ml air
- 1/2 sudu besar mauripan
- 1 sudu makan minyak sapi
- 1/2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masukkan sedikit gula dan mauripan kacau rata, tuangkan air sedikit gaul rata.
- Biarkan seketika sehingga ibu roti kembang.
- Dalam bekas lain masukkan kesemua tepung, minyak sapi dan lebihan gula gaul rata.
- Apabila yis sudah kembang masukkan ke dalam bekas tepung dan uli sehingga tidak melekat di tangan.
- Adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
- Ambil doh bulat-bulatkan sebesar bola golf dan biarkan sehingga doh kembang .
- Apabila sudah kembang, ambil doh taburkan sedikit tepung dan leperkan dengan penggelek.
- Doh jangan digelek terlalu tebal dan terlalu nipis. Agak-agaklah sendiri semasa menggelek.
- Bakar di atas kuali non-stick, taburkan tepung di atas doh dan jangan menggunakan minyak.
- Bila roti kelihatan masak balikkan dan biar sehingga kekuningan barulah diangkat.
- Sedap dimakan ketika panas dan boleh dimakan bersama kuah kari atau sambal.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment