- 2 bungkus tempe
- 1 sudu besar ketumbar (kisar)
- 1 sudu kecil jintan manis (kisar)
- 1 sudu kecil jintan putih (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 1 ulas bawang merah (kisar)
- 3/4 cawan tepung beras
- 1 biji telur (pukul)
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 cawan air
- Sedikit garam
Cara-Cara Penyediaan:-
- Tempe dipotong nipis-nipis.
- Masukkan tepung beras, tepung jagung, garam dan bahan kisar digaul rata.
- Tuangkan air sikit demi sedikit hingga rata kemudian masukkan telur.
- Kacau sebati dan rasalah masinnya.
- Panaskan minyak dan celupkan tempe ke dalam tepung dan gorenglah hingga kekuningan.
- Angkat dan toskan. Sedap dimakan dengan sambal kicap.
Sambal Kicap
Ramuan:-
- 2 genggam cili api (ikut citarasa)
- 1 biji limau kasturi
- 1 ulas bawang putih
- Kicap secukupnya
Cara-Cara Penyediaan:-
- Cili api dibuang tangkainya.
- Tumbuk cili api dan bawang putih hingga lumat.
- Ceduk masukkan dalam mangkuk dan tuangkan kicap.
- Gaul sehingga rata kemudian perahkan limau kasturi.
- Boleh dihidangkan bersama tempe goreng, pisang goreng dan segala jenis sop.
No comments:
Post a Comment