Ramuan :-
- 1 ikat daun pucuk ubi (celur)
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 genggam ikan bilis (tumbuk)
- 1/2 inci belacan (tumbuk)
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 batang serai (dititik)
- Sedikit garam
- Ajinomoto (jika perlu)
Cara-Cara Penyediaan :-
- Pucuk ubi hendaklah dicelur dan toskan.
- Sediakan periuk masukkan santan, serai dan bahan tumbuk kacau rata.
- Tenggek di atas dapur tunggu sehingga santan mendidih.
- Masukkan daun pucuk ubi yang dicelur tadi kacau rata.
- Akhir sekali masukkan sedikit garam dan rasalah masinnya.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment