nuffnang

Thursday, 24 January 2013

Puding Kentang


Ramuan:-                                                                          
- 25 gm agar-agar peket
- 4 biji kentang sederhana besar
- 2 biji telur
- 1 tin susu cair
- 200 ml santan kotak
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 cawan gula
- 1 sudu teh warna kuning
- 2 sudu besar tepung kastard
- 4 cawan air

Cara-Cara Penyediaan:-

- Kupas kentang kemudian rebus. Bila sudah empuk toskan.
- Masak agar-agar dengan 4 cawan air dan gula hingga hancur.
- Kentang, telur, santan dan susu cair dikisar hingga halus.
- Tuang bahan kisar tadi ke dalam agar-agar sambil dikacau di atas api.
- Masukkan esen vanila, pewarna dan garam, kacau sehingga mendidih.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biarkan ianya sejuk.
- Apabila puding sejuk masukkan dalam peti sejuk.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment