nuffnang

Thursday 7 February 2013

Talam Labu Kuning


Ramuan :-                                                                                                                       

Lapisan Bawah :-
- 150g tepung beras
- 40g tepung gandum
- 20g tepung ubi
- 800g santan
- 1sudu teh garam
- 100g gula
- 2 cawan labu kuning (siap lenyek)
- 1 sudu teh warna kuning

Lapisan Atas :-

- 120g tepung beras
- 100g tepung gandum
- 30g tepung ubi
- 800g santan
- 150g gula
- 1sudu teh garam
- 15 helai dan pandan (kisar)
- 1 sudu kecil warna hijau

Cara-Cara Penyediaan (Lapisan Bawah) :-

- Satukan kesemua bahan dalam bekas. Labu direbus hingga empuk.
- Kisar labu kuning dengan santan sehingga halus. Curahkan kedalam bahan tepung.
- Kacau rata kemudian jerang di atas api sehingga naik wap.
- Sediakan loyang yang telah disapu dengan minyak dan tuangkan adunan yang telah diwapkan tadi.
- Kukus selama 15minit.

Cara-Cara Penyediaan ( Lapisan Atas ) :-

- Kisar daun pandan dengan santan kemudian tapis.
- Satukan kesemua bahan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit hingga habis dan digaul rata.
- Tapiskan adunan dan dijerang di atas api sehingga naik wap.
- Kemudian dituangkan pada lapisan bawah.
- Kukus selama 15minit.

Selamat Mencuba...

8 comments:

  1. wuh!! sedapnya kak pah..berasap lg tu kuar dari kukus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh beri resipi tu buat leee, berasapkan dapur tu sikit...

      Delete
  2. sedap nyew n wt malam niey la....tima ksh kak pah

    ReplyDelete
  3. mmang sdap kuih berkukus ni, klau blan pose kuih cam gini yg dicari tau!!, trima ksih sudi bertandang di dapurkakpah ya nur hazliza zakaria

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum
    Kak pa sy dh cuba resepi kak pa tp sy wat bhgn bwh dia lembik,sebab apa ya jd mcm tu

    ReplyDelete
  5. Waalaikumsalam. Rebus labu jgn lembik sgt, ia akan jdi berair. Selepas rebus toskan dulu. Kalau dah lembik tmbahkan sedikit tepung tapi jgn bnyak tambah tepung keras pulak nnti emma.

    ReplyDelete
  6. sedap lah kak pah... ni kali yang ke 5 saya buat.... untuk tahlil..... memang sedap#kena cubam....

    ReplyDelete