nuffnang

Sunday, 10 April 2016

Bingka Tepung Gandum


Ramuan:-
- 6 cawan tepung gandum
- 8 1/2 cawan santan
- 1/2 cawan majerin (cairkan)
- 2 1/2 cawan gula pasir
- 1/8 tsp warna kuning
- 8 helai daun pandan
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil garam halus

Cara-Cara Penyediaan:-
- Pukul telur dalam bekas berasingan.
- Kisar daun pandan bersama dua cawan santan dan tapis.
- Tepung gandum, gula dan garam dijadikan satu dalam bekas gaul rata.
- Tuang santan sikit demi sedikit ke dalam adunan tepung kacau hingga sebati.
- Masukkan telur yang dipukul tadi dan gaul rata.
- Sapukan acuan dengan sedikit majerin dan tuang adunan ke dalam acuan.
- Panaskan ketuhar terlebih dahulu barulah dibakar selama 1 jam pada suhu 180C mengikut oven masing-masing.
- Biarkan kuih sejuk barulah boleh dipotong.

Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment