nuffnang

Tuesday 19 November 2013

Koci Labu Kuning


Ramuan Inti:-
- 1 biji kelapa parut (kelapa agak muda)
- 1/2 cawan gula merah
- 1 cawan gula putih

Cara-Cara Penyediaan Inti:-
- Didihkan gula merah dengan sedikit air. Tapiskan dan ketepikan.
- Tuang gula merah ke dalam kelapa parut gaul rata dan masak sehingga kering.
- Apabila inti sudah sejuk gentel bulat sebesar guli hingga habis.

Ramuan Doh:-
- 2 cawan tepung pulut
- 2 cawan labu
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu makan tepung gandum
- Daun pisang secukupnya

Cara-Cara Penyediaan Doh:-
- Daun pisang dilayur atas api kemudian lap dan dipotong 5 x 4 1/2 inci.
- Kupas kulit labu dan rebus sehingga empuk. Tapis ketepikan.
- Kemudian lenyek labu hingga lumat dan masukkan tepung pulut serta tepung gandum.
- Adunan ini memang lembik sebab bila dimakan akan terasa labunya.
- Sapu minyak kelapa di tangan supaya doh tidak melekat.
- Ambil doh sebesar bola ping pong kemudian masukkan inti dan tutup kemas.
- Kemudian letakkan doh di atas daun pisang yang sudah disapu sedikit minyak dan lipat seperti buat kuih koci.
- Panaskan pengukus dan kukus selama 15 minit.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment