nuffnang

Thursday 29 May 2014

Puding Triffle


Ramuan:-
- Swiss roll secukupnya
- Air dari jus koktel
- Swiss roll dipotong setebal setengah inci.
- Susun kek didasar mangkuk dan pastikan kek menutupi setiap ruang dasar mangkuk.
- Tekan sedikit supaya padat. Renjiskan dengan air koktel ke atas kek.
- Tujuan supaya lapisan kek agak moist. Ketepikan

Lapisan Kastad:-
- 1 cawan rata tepung kastad
- 1/2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 tin air (sukatan tin susu)
- 1 tin buah koktel (asingkan jusnya)

Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan semua bahan kacau hingga sebati.
- Kemudian masak atas api sederhana dan kacau sehingga memekat dan tutup api.
- Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek.
- Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan sedikit supaya buah tidak terapung.
- Sejukkan barulah boleh dihidangkan.

Ramuan Jelly:-
- 1 paket kristal jelly merah
- 400 ml air

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masuk serbuk kristal jelly ke dalam periuk dan tuang air.
- Kacau hingga sebati dan didihkan biar sampai larut.
- Tuang dengan perlahan di atas lapisan kastad supaya jelly tidak bercampur.
- Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment