nuffnang

Friday, 10 March 2017

Apam Cheese


Ramuan:-
- 2 biji telur gred A
- 1 cawan gula
- 1 sudu kecil ovelete
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 1 cawan susu cair*
- 2 keping cheddar cheese*

* Masak susu cair dan cheddar chese dengan api sederhana hingga cheese larut. Ketepikan

Cara- Cara Penyediaan:-
- Pukul gula, telur, ovelete dan esen vanila hingga putih gebu.
- Masukan susu cair yang dimasak bersama cheese tadi. Baru masukan tepung gaul rata.
- Masukan dalam paper cup dan kukus dengan api sederhana selama 10 minit.
- Didihkan air dahulu dan bolehlah mengukus apam.

Selamat Mencuba...

Tapai Ubi Kayu Kuning



Ramuan:-
- 1 kg ubi kayu (kupas kulit dan kikis kemudian rebus setengah masak toskan kering dan biarkan sejuk).
- 1 biji ragi (hancurkan hingga halus)
- Secukupnya daun pisang

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ubi yang sejuk tadi letak atas dulang dan ayakkan ragi di atas ubi hingga rata tersalut pada ubi.
- Kemudian bungkus dengan daun pisang. dan semat dengan lidi seperti membungkus pecal. Lakukan sehingga habis.
- Simpan di dalam bekas yang bertutup rapat. Bungkus bekas tapai dengan kain dan biarkan selama dua hari.
- Bila sudah cukup dua hari  bolehlah dibuka dan dihidangkan.

Selamat Mencuba...


Dendeng Daging



Ramuan:-

(A)
- 1 kilo daging lembu (dipotong sederhana besar dan direbus sehingga empuk, jangan sampai empuk sangat. Air rebusan jangan dibuang.

(B)
- 7 ulas bawang putih (hiris)
- 4 biji bawang besar (hiris)
- 1 inci halia (hiris)
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang

(C)
- 3/4 cawan kicap lemak manis
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 5 helai daun limau purut (ramas)
- 3 batang serai (dititik)
- 3 sudu cili kisar (boleh tambah)
- 1/2 sudu kecil pati asam jawa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan minyak dan goreng ramuan B hingga keemasan angkat dan toskan.

- Daging yang telah direbus tadi  ditumbuk menggunakan anak lesung batu. Goreng daging yang telah ditumbuk menggunakan minyak goreng bawang. Goreng sekejap kemudian angkat dan toskan.

- Panaskan minyak masak dan tumiskan cili kisar, daun limau purut, kayu manis, bunga lawang dan serai sehingga layu kemudian masukkan kicap manis, gula dan pes asam jawa  serta tuang air rebusan daging.

- Masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau sebati. Akhir sekali masuk garam secukup rasa. Kacau sehingga air tersebut agak kering baru masuk ramuan yang digoreng tadi kacau sebati. Rasalah mengikut citarasa selera masing-masing.

Selamat Mencuba...

Wednesday, 8 February 2017

Apam Pisang Gula Hangus


Ramuan:-
- ½ cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 3 tbsp butter
- 3 biji telur ayam (A)
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan pisang lecek
- 1/4 st garam
- 2 cawan tepung naik sendiri*
- 1 st baking powder*
- 1 st bikarbonat soda*
* Ayak kesemua sekali.

Cara-Cara Penyediaan:-
- Cairkan gula dengan api kecil menjadi gula perang dan tuang susu sehingga menggelegak.  Tutup api masukkan mentega.  Biar sejuk.
- Pukul telur bersama gula kastor sehingga kembang.  Masukkan pisang dan gula hangus pukul lagi.  Kemudian masuk tepung gaul sebati.
- Tuangkan ke dalam acuan 7 in yang telah disapu minyak. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.

Selamat Mencuba...

Monday, 6 February 2017

Kari Kepala Ikan Mamak Style


Ramuan:-
- 1 ketul kepala ikan merah
- 6 tbsp bumbung rempah kari ikan Baba's
- 2 tbsp serbuk ketumbar Baba's
- 3 tbsp cili kering kisar
- 1/2 tsp jintan manis
- 1 tsp biji sawi
- 1 tsp biji halba
- 1 inci halia (kisar)
- 1 labu bawang besar (kisar)
- 1 biji buah tomato (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 5 ulas bawang merah (hiris)
- 3 tangkai cili hijau besar  (belah dua)
- 3 tangkai daun kari
- Sedikit asam jawa (bancuh air)
- 7 biji kacang bendi (celur)
- 1 biji terung bulat (potong & celur)
- 2 biji tomato (belah)

Cara- Cara Penyediaan:-
- Tumis biji sawi, biji halba, daun kari, bawang merah hiris dan cili kering kisar dan masuk ramuan kisar kacau hingga wangi.
- Kemudian masuk halia, bawang putih, serbuk kari kacau sampai garing.
- Tuang air asam jawa
berserta dengan air. Masuk sekali garam. Airnya hendaklah sama paras dengan ikan.
- Biar hingga mendidih, baru masuk kepala ikan dan sayur yang sudah dicelur. Biarkan mendidih sekejap dan tutup api. Rasalah mengikut citarasa masing-masing. 

Selamat Mencuba..

Masak Lemak Pisang Muda



Ramuan:-
- 1 sisir pisang muda
- 1 biji kelapa parut (perah)
- 1 genggam kecil ikan bilis
- 1 inci kunyit basah
- 1 kiub ikan bilis
- 5 ulas bawang merah
- 15 biji cili padi (boleh tambah)
- 1 batang serai (titik)
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Siang pisang kemudian direbus sehingga empuk dan toskan.
- Kisar kunyit hidup, cili api, ikan bilis sehingga halus.
- Dalam periuk tuang santan dan masukkan ramuan kisar, serai, kiub ikan bilis dan garam. Masukkan sekali pisang yang direbus.
- Tenggek di atas dapur kacau selalu sehingga mendidih supaya santan tidak pecah minyak.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

Tuesday, 3 January 2017

Ayam Kukus Berempah


Ramuan:-
- 1 ekor ayam
- 3 helai daun kari
- 1 labu bawang putih*
- 3 in lengkuas*
- 3 in halia*
- 5 batang serai*
- 2 in kunyit hidup*
- 3 tbsp biji ketumbar*
- 1 tbsp jintan manis*
- 2 tbsp maggie secukup rasa
- 2 tbsp minyak masak
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar ramuan (*) dan campurkan minyak.
- Kisar ramuan seeloknya biar kasar sahaja.
- Kemudian masuk ramuan ke dalam bekas yang berisi ayam dan gaul.  Masukkan garam, maggie secukup rasa, dan daun kari gaul hingga sebati. Perap selama 1 jam.
- Sementara itu susun daun pisang dan masukkan daging ayam bersama serbuknya sekali. Tujuannya supaya rempah melekat pada daging ayam.
- Didihkan air kemudian kukus selama 20 minit.  Biarkan sejuk kemudian masuk ke dalam bekas  dan simpan dalam chiller.
- Goreng janganlah terlalu lama, sebab daging ayam sudah masak.

Selamat Mencuba...