nuffnang
Friday, 10 March 2017
Dendeng Daging
Ramuan:-
(A)
- 1 kilo daging lembu (dipotong sederhana besar dan direbus sehingga empuk, jangan sampai empuk sangat. Air rebusan jangan dibuang.
(B)
- 7 ulas bawang putih (hiris)
- 4 biji bawang besar (hiris)
- 1 inci halia (hiris)
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
(C)
- 3/4 cawan kicap lemak manis
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 5 helai daun limau purut (ramas)
- 3 batang serai (dititik)
- 3 sudu cili kisar (boleh tambah)
- 1/2 sudu kecil pati asam jawa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dan goreng ramuan B hingga keemasan angkat dan toskan.
- Daging yang telah direbus tadi ditumbuk menggunakan anak lesung batu. Goreng daging yang telah ditumbuk menggunakan minyak goreng bawang. Goreng sekejap kemudian angkat dan toskan.
- Panaskan minyak masak dan tumiskan cili kisar, daun limau purut, kayu manis, bunga lawang dan serai sehingga layu kemudian masukkan kicap manis, gula dan pes asam jawa serta tuang air rebusan daging.
- Masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau sebati. Akhir sekali masuk garam secukup rasa. Kacau sehingga air tersebut agak kering baru masuk ramuan yang digoreng tadi kacau sebati. Rasalah mengikut citarasa selera masing-masing.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment