nuffnang

Monday, 6 February 2017

Masak Lemak Pisang Muda



Ramuan:-
- 1 sisir pisang muda
- 1 biji kelapa parut (perah)
- 1 genggam kecil ikan bilis
- 1 inci kunyit basah
- 1 kiub ikan bilis
- 5 ulas bawang merah
- 15 biji cili padi (boleh tambah)
- 1 batang serai (titik)
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Siang pisang kemudian direbus sehingga empuk dan toskan.
- Kisar kunyit hidup, cili api, ikan bilis sehingga halus.
- Dalam periuk tuang santan dan masukkan ramuan kisar, serai, kiub ikan bilis dan garam. Masukkan sekali pisang yang direbus.
- Tenggek di atas dapur kacau selalu sehingga mendidih supaya santan tidak pecah minyak.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment