nuffnang

Tuesday 21 May 2013

Puding Cendol


Ramuan :-                                                                                  

Lapisan Bawah
- 800 ml santan
- 150 gm gula pasir
- 10 gm agar-agar powder
- 500 gm cendol
- 1 sudu kecil garam
- 1 1/2 sudu besar tepung ubi

Lapisan Atas
- 500 ml santan
- 180 gm gula merah
- 300 ml air
- 10 gm agar - agar powder
- 1 sudu teh garam

Cara-Cara Penyediaan:-

Lapisan Bawah
- Masukkan santan, agar-agar powder, garam, tepung ubi dan gula kacau rata.
- Jerang di atas api sederhana dan dikacau selalu sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan cendol kacau sampai mendidih dan angkat.
- Sediakan acuan yang telah dibasahkan tuang sehingga separuh beku.

Lapisan Atas
- Masukkan air dan gula merah masak sehingga mendidih kemudian tapis.
- Tuang air gula masukkan garam dan agar-agar powder kacau rata.
- Tenggek di atas api kacau sampai mendidih baru masukkan santan.
- Biarkan mendidih seketika barulah diangkat.
- Tuang adunan ke dalam lapisan cendul tadi pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment