nuffnang

Wednesday 23 October 2013

Kuah Sate





Ramuan:-
- 300 g kacang tanah (sangai dan kisar)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 1 sudu kecil asam jawa adabi
- 3 biji buah keras (kisar)
- 1 sudu kecil ketumbar biji (sangai kisar)
- 1 sudu kecil jintan kasar (sangai kisar)
- 1 sudu kecil jintan halus (sangai kisar)
- 1 inci lengkuas (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 1 1/2 cawan cili kering kisar
- 7 ulas bawang merah (kisar)
- 5 ulas bawang putih (kisar)
- 7 batang serai (kisar)
- 1 genggam udang kering (kisar)
- 1 cawan minyak masak
- Air mengikut kepekatan kuah
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-

- Masak gula merah dengan setengah cawan hingga mendidih kemudian tapis.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan garing.
- Tuang air secukupnya dan masukkan kacang kacau rata.
- Masukkan bahan disangai tadi, gula, asam jawa dan garam rebus sehingga kacang empuk.
- Masak atas api perlahan sehingga terbit minyaknya. Rasalah secukup citarasa sendiri.
- Kuah sate ini kena manis barulah sedap.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment