nuffnang

Tuesday 11 August 2015

Nasi Mandy Ayam


Ramuan Stok Ayam:-
- 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong 4)
- 2 inci halia (dihiris memanjang)
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil lada hitam biji
- 1 sudu kecil rempah mandhy
- 3 biji buah pelaga
- 5 biji bunga cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 helai daun bay
- 4 1/2 cawan air
- 1/3 cawan minyak sapi
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia sehingga harum.
- Tuang air masukkan daging ayam biar mendidih sehingga setengah masak angkat dan toskan.
- Padamkan api tapis air rebusan untuk memasak nasi.

Ramuan Nasi:-
- 4 cawan beras basmathi
- 4 1/2 cawan air rebusan/stok ayam
- Garam jika perlu sebab stok ayam sudah letak garam
- Sedikit zaffran/pewarna kuning
- 1 sudu besar minyak sapi
- 3 ulas bawang merah (dimayang halus)
- 1 ulas bawang putih (dimayang halus)
- 1 ketul arang - dibakar hingga jadi bara(bakar ketika mula nak ON rice-cooker masak nasi))

Cara-Cara Penyediaan:-
- Beras dicuci dan direndam selama 20 minit kemudian toskan. Panaskan minyak sapi dalam periuk.
- Masukkan bahan tumis goreng sehingga kekuningan tuang stok ayam, apabila didih masukkan beras.
- Tanak hingga kering titik pewarna kuning biar seketika. Akhir sekali gemburkan nasi ditengah.
- Kemudian letak aluminium foil serta arang dan sedikit minyak yang telah dibakar dan tutup seketika.

Ramuan Perapan Ayam:-
- 1 sudu teh zaffran/serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh serbuk rempah mandhy
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil garam
- Aluminium foil untuk bungkus daging ayam

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ayam yang telah direbus tadi dilumurkan dengan bahan perapan.
- Letakkan atas aluminium foil kemudian balut kemas-kemas.
- Bakar dalam oven selama 1 jam pada suhu 180C untuk menghasilkan ayam yang lembut.

Ramuan Salsa:-
- 2 biji tomato hiris
- 5 biji cili besar hijau (boleh tambah)
- 1 tangkai batang ketumbar(dihiris halus)
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 biji lemon (perah)

Cara-cara Penyediaan:-
- Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, kisar sekejap sahaja.
- Jangan sampai terlalu hancur.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment