nuffnang

Sunday 17 June 2012

Laksa Sarawak

Ramuan :-                                                            
- 200g pes perencah laksa (pes HJ Manan)
- 2 keping dada ayam (direbus dan dicarik halus)
- 8 ekor udang basah
- 1 bungkus bihun (direndam dan dicelur)
- 2 biji telur (dadar dihiris halus)
- 2 batang serai (diketuk)
- 300 ml santan pekat
- Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan :-
- Jerang 1.5 liter air dalam periuk kemudian masukkan serai, udang  dan dada ayam.
- Angkat udang setengah masak.
- Teruskan rebus dada ayam sehingga empuk, angkat dan toskan.
- Biarkan air rebusan tadi, masukkan pes laksa, santan pekat, garam dan sedikit gula.
- Rasalah masinnya.

Bahan Tabur :-
- Segenggam taugeh (dicelur)
- 1 rumpun kecil daun sup (diracik)
- 3 biji limau kasturi (dibelah dua)
- 3 keping tauhu basah digoreng

Ramuan Sambal Udang Kering :-
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- Sedikit belacan (ditumbuk)
- 1 genggam udang kering (ditumbuk)
- 3 sudu makan cili kering kisar
- Sedikit air asam jawa
- Garam dan gula

Cara Penyediaan :- 
- Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan garam, gula dan air asam jawa.
- Kacau hingga pekat.
- Rasalah masam dan manisnya.

Cara Menghidang :-
- Masukkan bihun ke dalam mangkuk, letakkan taugeh, telur, daun sup, isi ayam dan tauhu goreng.
- Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi.
- Untuk sesiapa yang suka pedas bolehlah masukkan sedikit sambal udang kering.
- Sedap dimakan semasa kuahnya panas.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment