nuffnang

Thursday 7 March 2013

Gulai Ikan Tongkol


Ramuan :-                                                                                                     
- 1 ekor ikan tongkol (bersihkan)
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci lengkuas (kisar)
- 1 inci kunyit hidup (kisar)
- 1 sudu makan cili kering kisar
- 3 asam keping
- 1 biji kelapa
- 5 biji cili api

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan ikan dalam periuk, bubuh garam, asam keping dan tuangkan setengah cawan air.
- Rebus ikan selama 15 minit atau sehingga masak dan tutup api.
- Masukkan bahan kisar dalam periuk yang berisi ikan rebus tadi.
- Tuangkan santan dan cili api masak hingga kuah pekat.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Tutup api dan hidangkan.
- Sesuai dihidangkan dengan nasi putih.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment