nuffnang

Sunday 9 June 2013

Cucur Bawang


Ramuan:-                                                                         

- 1 labu bawang besar kuning (potong dadu)
- 3 cawan tepung gandum
- 6 tangkai daun sop (hiris)
- 2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 1/2 cawan air panas
- 1 cawan air sejuk (campur dengan air panas)
- 1 cawan taugeh
- Sedikit ajinomoto
- Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara Penyediaan:-

- Sediakan bekas masukkan tepung gandum, garam, serbuk kunyit, bawang besar, tauge, daun sop dan serbuk perasa.
- Gaul rata kemudian tuang air sikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
- Panaskan minyak untuk menggoreng cucur.
- Apabila minyak telah panas jemputlah adunan dengan menggunakan tangan.
- Api biarlah besar sebab cucur akan mengembang dan lembut. Tunggu sehingga cucur kekuningan.
- Angkat dan toskan. Sedap dimakan dengan cili sos.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment