nuffnang

Wednesday, 17 February 2016

Sambal Tumis Jering Rebus


Ramuan:-
- 10 biji jering tua (rebus empuk)
- 1 genggam ikan bilis (kisar)
- 1/2 inci belacan (kisar)
- 2 biji bawang besar (kisar)
- 5 ulas bawang putih (kisar)
- 7 sudu besar cili kering kisar
- 1 sudu kecil pati asam jawa
- 1/2 cawan air
- 1 biji bawang besar (hiris)
- Sedikit gula dan garam
- Serbuk perasa (jika perlu)
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Jering rebus dihiris nipis-nipis dan ketepikan.
- Panaskan minyak tumis ramuan kisar hingga terbit minyak.
- Kemudian masukkan cili kering kisar kacau hingga garing.
- Tuang air dan masukkan garam, gula, serbuk perasa dan asam jawa.
- Rasalah ikut citarasa masing-masing dan akhir sekali masukkan hirisan jering.
- Kacau hingga sambal pekat dan tutup api.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment