nuffnang

Monday 1 October 2012

Laksam


Ramuan :-                                                                  
Kulit: :-
- 3 cawan tepung  beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air panas
- 2 cawan air sejuk

Kuah :-
- 3 ekor ikan (direbus buang tulang dan kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 sudu kecil lada hitam ( kisar)
- 1 biji kelapa (ambil santan)
- 3 asam keping
- Garam

Ulam :-
- Tauge (buang ekor)
- Kacang Panjang (dipotong nipis)
- Timun (potong panjang)
- Daun kesum (potong nipis)

Sambal :-

- 3 biji lada merah
- 1 1/2 inci belacan
- 2 biji limau kasturi
- 5 biji cili api (kalau nak pedas)

Cara-Cara Penyediaan :-
Kulit Laksam:-
-Masukkan semua tepung dalam mangkuk dan curahkan air sikit demi sedikit hingga rata.
- Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk mengelak dari melekat.
- Ambil satu cawan adunan dan curahkan di atas tudung periuk. Kukus selama 5 minit.
- Apabila sudah masak, angkar dan biarkan sekejap sebelum digulung supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Ulangi sehingga adunannya habis

Kuah Laksam:-
Masukkan santan dalam periuk. Masukkan bahan kisar, asam keping dan garam. Masak sehingga mendidih. Kemudian rasalah masam dan masin kuah ikut citarasa masing-masing.

Untuk Sambal:-
Tumbuk cili merah, cli api dan belacan hingga lumat. Masukkan jus limau dan digaul rata.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment