nuffnang

Monday, 17 February 2014

Laksa Johor




Ramuan:- 
- 1 paket spaghetti
- 1 sudu besar minyak
- Rebus sphagetti dengan sedikit minyak sehingga lembut.
- Angkat dan toskan. Ketepikan.

Ramuan Kuah:-
- 8 ekor ikan kembong
- 100 g udang basah (buang kulit)
- 50 g udang kering (rendam)
- Rebuskan ikan dengan air kemudian angkat dan tos.
- Asingkan isi ikan dari tulangnya. Kisar isi ikan, udang basah dan udang kering guna air rebusan ikan.
- Kisar juga tulang ikan dengan air rebusan ikan hingga halus. Tapis.
- 3 biji bawang besar (kisar halus)
- 2 inci halia (kisar halus)
- 2 inci lengkuas) (kisar halus)
- 2 inci kunyit hidup (kisar halus)
- 2 batang serai
- 2 batang serai (diketuk untuk tumis)
- 3 keping asam keping
- 3 sudu makan bumbung cili kering kisar
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 paket kerisik
- 40 gm rempah kari ikan
- 3 ulas bawang putih
- 2 kuntum bunga kantan
- 5 tangkai daun kesum (belah 4)

Cara-Cara Penyediaan Kuah:-
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan kisar hingga wangi.
- Bila terbit minyak masukkan rempah kari dan kacau sebentar.
- Masukkan ikan, udang basah dan udang kering yang dimesin.
- Tuang santan masukkan kerisik, asam keping, bunga kantan, daun kesum dan garam.
- Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan.
- Kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.

Untuk Ulam:-
- 2 biji limau kasturi (belah 2)
- Timun diracik halus
- Tauge buang ekor
- Jeruk chaipo (dihiris kasar)
- Bawang besar (hiris)
- Lada merah (dihiris)
- Daun kesum dan daun selasih (hiris)
- Bunga kantan diracik halus

Ramuan Sambal:-
- 3 biji lada merah
- 2 inci belacan (dibakar)
- 7 biji cili api
- 2 biji limau kasturi
- Sedikit garam
- Tumbuk kesemua bahan hingga lumat.

Sedia untuk disajikan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment