nuffnang

Wednesday, 30 March 2016

Laksa Utara


Ramuan:-
- 1 bungkus laksa kering  (rendam lembut dan direbus)
- 5 ekor ikan kembung
- 5 ekor ikan sardin
- 10 keping asam gelugor
- 1 ikat daun kesom
- 3 kuntum bunga kantan
- Garam secukup rasa
- Serbuk perasa (jika perlu)

Ramuan Kisar:-
- 2 biji bawang besar
- 2 1/2 inci belacan bakar
- 4 sudu besar cili kering kisar

Ramuan Ulam:
- 1 ikat daun selom (hiris)
- 1 biji timun (hiris)
- 1 pohon daun salad (hiris)
- 18 biji cili api (potong bulat)
- 1 biji bawang besar (hiris)
- 3 biji telur (rebus)
- 5 biji limau kasturi (belah dua)

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ikan disiang dan dibasuh bersih.
- Masukkan ikan ke dalam periuk tuang air setakat paras ikan sahaja.
- Masukkan 10 keping asam gelugor, rebus ikan hingga masak.
- Keluarkan ikan dan asingkan isi ikan dari tulangnya.
- Isi ikan dimasukkan ke dalam blender tuang air  dan kisar halus.
- Tapiskan air rebusan ikan tadi dan masukkan ke dalam periuk.
- Kisar tulang ikan hingga halus jadikan satu dalam periuk isi ikan.
- Masukkan ramuan kisar ke dalam periuk, tambah air hingga secukupnya.
- Akhir sekali msukkan asam keping, garam, daun kesom dan bunga kantan masak hingga mendidih.
- Hidangkan laksa bersama kuah dan bahan hiasan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment