nuffnang
Thursday, 2 June 2016
Lemak Putih Pucuk Ubi
Ramuan:-
- 1 ikat pucuk ubi
- 1 biji kelapa (perah)
- 3 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- 1 genggam ikan bilis*
- 1/2 inci belacan*
- 1/2 inci halia*
Cara-Cara Penyediaan:-
- Siang pucuk ubi dari tangkainya. Kemudian jerang air hingga mendidih.
- Celur pucuk ubi hingga empuk angkat dan toskan.
- Tuang santan dalam periuk dan masukkan ramuan kisar tadi.
- Tenggek atas dapur kacau serta masuk garam cukup rasa.
- Bila santan mendidih masukkan pucuk ubi kacau sampai sebati dengan kuah.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.
Selamat Mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment