nuffnang

Friday 27 July 2012

Cara Berlauk


Ramuan :-                                                                                          
Inti :-
- 1 cawan daging kisar
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 cawan bawang putih (ditumbuk)
- 2 sudu makan rempah kurma
- Garam secukup rasa
- Perasa jika suka
- 1/2 cawan air
- Minyak untuk menumis

Adunan Tepung :-
- 2 cawan tepung gandum 
- 3 cawan santan (dari sebiji kelapa) 
- 1 biji telur 
- 2 sudu teh garam
- Pewarna kuning secukupnya

Untuk Hiasan :-
- 1 biji cili merah (hiris nipis) 
- 1 tangkai daun bawang (hiris halus) 

Cara Penyediaan :-
Inti :-
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Kemudian masukkan rempah kurma dan kacau rata.
- Masukkan daging kisar, garam, perasa dan 1/2 cawan air.
- Biarkan mendidih dan kacau sehingga inti agak kering.

Adunan Tepung dan Hiasan :-
- Campurkan semua bahan ke dalam blender dan kisar sampai sebati.
- Bila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam teko yang ada muncung supaya mudah untuk memasukkannya ke acuan.
- Panaskan acuan cara dengan api yang sederhana kecil.
- Lenserkan minyak menggunakan daun pandan yang diikat kemas tadi pada acuan.
- Tuangkan adunan tepung sehingga agak penuh ke dalam semua lubang acuan.
- Kemudian masukkan 1 sudu kecil inti daging ke dalam setiap lubang acuan tadi.
- Taburkan daun bawang dan juga hirisan cili.
- Tutup acuan dengan tudung periuk yang sepadan dengan acuan cara dan biarkan beberapa minit. Apabila sudah masak bolehlah angkat.

Selamat Mencuba...


No comments:

Post a Comment