nuffnang

Saturday 19 January 2013

Masak Lemak Pucuk Ubi


Ramuan :-                                                                               
- 1 ikat daun pucuk ubi (celur)
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 genggam ikan bilis (tumbuk)
- 1/2 inci belacan (tumbuk)
- 1 biji kelapa (perah)
- 1 batang serai (dititik)
- Sedikit garam
- Ajinomoto (jika perlu)

Cara-Cara Penyediaan :-

- Pucuk ubi hendaklah dicelur dan toskan.
- Sediakan periuk masukkan santan, serai dan bahan tumbuk kacau rata.
- Tenggek di atas dapur tunggu sehingga santan mendidih.
- Masukkan daun pucuk ubi yang dicelur tadi kacau rata.
- Akhir sekali masukkan sedikit garam dan rasalah masinnya.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment