nuffnang
Friday, 9 October 2015
Muffin Pisang Coklat Chip
Ramuan:-
(A)
- 200 gm minyak jagung
- 3 biji telur
- 100 gm susu cair
(B)
- 290 gm pisang yang dilecek
- 150 gm gula perang
- 1/8 tsp garam
(C)
- 265 gm tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 10 tsp sodium bicarbonate
- 10 gm serbuk coklat
- Ayak kesemua ramuan di atas.
(D)
1 cawan coklat chip
Cara-Cara Penyediaan:-
-Pukul telur bersama gula perang hingga kembang.
- Masukkan minyak jagung dan susu, kacau sehingga rata.
- Dalam bekas berasingan lecek pisang bersama garam.
- Kemudian masukkan tepung, kacau sebati.
- Akhir sekali masukkan coklat chip kacau sekadar sebati.
- Sudukan ke dalam acuan muffin yang disediakan sebanyak 3/4 penuh.
- Taburkan sedikit coklat chip di atasnya.
- Bakar pada suhu 180C selama 25 minit bergantung oven masing-masing.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment