nuffnang
Thursday, 1 October 2015
Sate Ayam Bersama Kuah Kacang
Ramuan Sate:-
- 4 keping isi ayam (potong agak kecil)
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 2 batang serai
- 150 g gula pasir
- 1 sudu besar jintan manis}
- 1 sudu besar jintan putih } sangai
- 2 sudu besar ketumbar }
- Garam secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan Sate:-
- Bawang merah, putih, halia, lengkuas, serai dan kunyit dikisar dengan sedikit air sampai halus.
- Jintan manis, putih dan ketumbar digoreng tanpa minyak sehingga berbau wangi dan dikisar kering.
- Campurkan semua ramuan tersebut dan masukkan gula dan sedikit garam dan peraplah bersama daging ayam selama 5 jam.
- Kemudian cucuk daging ayam hingga habis dan siap untuk dibakar.
Ramuan Kuah Kacang:-
- 1 1/2 cawan kacang tanah
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 5 sudu besar cili giling
- 2 batang serai
- 1 sudu besar air asam jawa
- 1 1/2 keping gula melaka
- 1/2 inci belacan
- 3 biji buah keras
- Gula dan garam secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan Kuah Kacang:-
- Goreng kacang tanah sehingga masak dan toskan. Kemudian kisar agak halus.
- Bawang, halia, belacan dan lengkuas dikisar dengan sedikit air dan ditumis bersama serai yang telah diketuk sehingga naik bau.
- Masukkan kacang yanng telah diblender tadi. Kemudian masukkan air, air asam jawa, gula melaka dan garam.
- Rasalah untuk kesesuaian masing-masing dan biar kuah mendidih sehingga pekat dan naik minyak.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment