nuffnang
Friday, 23 October 2015
Daging Masak Hitam Berempah
Ramuan:-
- 1 kg daging (dipotong sederhana)
- 1/2 cawan kicap manis
- 1/4 cawan kicap pekat
- 1/2 tbsp lada hitam serbuk
- 1 inci batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 7 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih kisar)
- 2 inci halia (kisar)
Tumis:-
- 3 tbsp cili kering kisar
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 3 batang serai (diketuk)
- 1 tbsp serbuk ketumbar
- 1/2 tbsp serbuk jintan manis
- 1/2 tbsp serbuk jintan putih
- Minyak masak untuk menumis
- Gula secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Daging diperap seketika bersama kicap dan serbuk lada hitam.
- Masukkan daging dalam periuk, masukkan empat sekawan dan tuang sedikit air menutupi paras daging.
- Rebus sehingga daging betul lembut dan empuk.
- Dalam kuali panaskan minyak dan tumis ramuan kisar dan serai sehingga wangi.
- Kemudian masukkan daging yang direbus bersama airnya sekali masukkan gula.
- Biar sehingga kuah agak kering dan pekat. Rasalah ikut citarasa.
- Selalunya tak perlu masuk garam sebab kicap dah masin.
- Bila kuah dah pekat bolehlah diangkat dan hidangkan.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment