nuffnang

Monday, 2 November 2015

Serimuka Durian


Ramuan:-
- 500 gm pulut (rendam 1 jam)
- 500 gm santan
- 2 sudu teh garam

Cara-Cara Penyediaan:-
- Loyang 10 X 10 in lapik dengan plastik 16 X 16 inc dan oleskan dengan sedikit minyak.
- Toskan pulut tuangkan ke dalam loyang ratakan.
- Masukkan garam dalam santan dan kacau rata.
- Kemudian tuang santan ke dalam loyang berisi pulut.
- Didihkan air dahulu dan kukus selama 30 minit.

Lapisan Atas:-
- 140gm tepung beras
- 60gm tepung ubi
- 60gm tepung gandum
- 180gm gula pasir
- 800ml santan
- 1/4 tsp garam
- 1 biji telur
- 1/8 sudu kecil pewarna kuning telur
- 100gm isi durian

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar telur, isi durian dan santan hingga halus.
- Satukan tepung dan gula ke dalam periuk gaul rata.
- Tuang santan yang dikisar tadi gaul baru masukkan warna kuning serta garam.
- Tenggek atas api perlahan kacau gunakan whisk sehingga naik wap.
- Tuangkan adunan ke atas permukaan pulut. Kukus selama 25 minit.
- Angkat dan biarkan sejuk barulah dipotong.

Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment