nuffnang

Wednesday, 16 December 2015

Ikan Merah Tiga Rasa


Ramuan:-
- 1 ekor ikan merah
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu besar tepung jagung
- Lumurkan ikan dengan ramuan di atas hingga rata.
- Goreng ikan hendaklah minyak banyak, supaya ikan terendam.
- Ikan digoreng sehingga garing, angkat dan toskan.

Ramuan Kuah:-
- 2 biji bawang besar (potong dadu)
- 5 biji bawang putih (ketuk hiris)
- 1 inci halia (hiris panjang)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1/2 biji cili benggala hijau (potong dadu)
- 1 tin nanas (234 g)
- 4 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos ikan
- Daun bawang untuk hiasan
- Garam, gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dalam kuali tumiskan halia dan bawang putih hingga garing.
- Masukkan bawang, sos cili, sos tomato, sos tiram,  sos ikan dan air nanas.
- Kemudian masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
- Akhir sekali masuk gula dan biarkan kuah mereneh seketika.
- Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.
- Semasa menghidang tabur daun bawang sebagai hiasan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment