nuffnang

Wednesday, 16 December 2015

Pajeri Kedondong


Ramuan:-
- 12 biji buah kedondong muda (kupas)
- 3 tbsp rempah kari daging
- 2 tbsp cili giling
- 2 tbsp besar kerisik
- 1 tbsp besar gula perang
- 1 1/2 cawan santan
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- Garam secukup rasa

Ramuan Kisar:-
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang serai

Cara-Cara Penyediaan:-
- Rebus medondong setengah empuk. Angkat dan ditoskan.
- Bancuh rempah kari menjadi pes. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis empat sekawan lepas itu masukkan cili kisar.
- Masak cili hingga garing. Masukkan pes kari kacau hingga terbit minyak.
- Tuang santan dan kacau masukkan kerisik, garam dan gula. Biarkan mendidih.
- Akhir sekali masukkan buah kedondong bersama kerisik gaul rata.
- Masak sehingga buah kedondong empuk dan kuah menjadi pekat.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment