nuffnang

Sunday, 1 May 2016

Nasi Kabsa Kambing




Ramuan:-
- 1 kg kambing + tulang
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 6 gelas air
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 helai daun bay (kering)
- 5 biji bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 5 biji cengkih
- 1 tbsp biji lada hitam
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan Air Rebusan Nasi:-
- Masak daging kambing dalam periuk, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
- Tuangkan air dalam periuk berisi daging dan rebus sehingga empuk.
- Bila daging sudah empuk kemudian keluarkan dari periuk dan toskan.
- Ketepikan dahulu air rebusan akan digunakan untuk memasak nasi.

Ramuan Nasi:-
- 3 cawan beras basmathi (rendam 30 minit)
- 4 1/2 cawan air stock
- 2 sudu makan ghee
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 2 biji tomato (potong dadu)
- 4 sudu teh rempah kabsa
- Sedikit koma-koma/saffron

Cara-Cara Penyediaan Nasi:-
- Masukkan ghee ke dalam periuk yang telah dipanaskan.
- Bila minyak panas, masukkan bawang besar dan tomato, goreng sehingga layu dengan api sederhana.
- Setelah itu, masukkan beras dan kacau perlahan sehingga minyak sebati dengan beras.
- Tuang air rebusan kemudian susun daging di atas beras dan tutup periuk.
- Biarkan sehingga nasi masak.

Ramuan Tomato Salsa:-
- 2 biji tomato
- Tiga tangkai daun ketumbar
- 3 tangkai lada hijau
- 3 tangkai lada merah
- 3 biji cili padi (boleh tambah)
- 1 biji perahan air lemon (jus lemon)
- Garam secukup rasa
- Kisar kesemua ramuan di atas.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment