- 3 tin beras Basmathi dicuci dan ditoskan
- 3 1/2 tin air
- 1 tin susu cair
- Segenggam kismis
- Segenggam gajus
- 3 biji bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 3 sudu makan rempah beriani
- 1 pokok daun ketumbar, daun sadri (dihiris)
- 2 ketul dada ayam (dipotong 6 ketul)
Bahan Tumis :-
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 inci kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 4 sudu makan minyak sapi
- 3 sudu makan minyak masak
Cara-Cara Penyediaan :-
- Ayam direbus dengan air agak setengah masak.
- Panaskan minyak masukkan bahan tumis dan bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan rempah beriani dan curahkan air rebusan dengan ayamnya sekali.
- Masukkan garam, susu cair dan biar air mendidih.
- Rasalah masinnya kemudian masukkan beras sikit demi sedikit hingga habis termasuk kismis dan gajus.
- Masukkan daun ketumbar dan tutup rapat.
- Semasa menghidang taburkan bawang goreng dan daun yang telah dihiris tadi.
Dalca
Ramuan :-
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 3 sudu makan bumbung serbuk kari daging
- 2 sudu makan rata serbuk kunyit
- 1 biji kelapa (diperah ambil santan)
- 2 biji kentang (direbus)
- 8 batang kacang panjang (direbus)
- 1 batang lobak merah (direbus)
- 2 biji terung bulat (direbus)
- 200 gm tulang ayam
- 3 genggam kacal dal (direndam)
- 3 tangkai daun kari
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak masukkan bahan tumis dan bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan tulang ayam, kacang dal, serbuk kari, serbuk kunyit dan daun kari gaul sehingga rata.
- Kemudian, masukkan air untuk merebus tulang dan kacang dal sehingga empuk.
- Bila sudah empuk masukkan santan dan garam.
- Biarkan santan mendidih baru masukkan bahan rebusan.
- Tunggu sehingga mendidih seketika barulah ditutup api.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment