nuffnang

Sunday, 10 January 2016

Ayam Masak Merah (Banjar)


Ramuan:-
- 1 ekor ayam
- 3 ulas bawang putih*
- 7 ulas bawang merah*
- 1/2 sudu teh jintan manis*
- 1/2 jintan putih*
- 1 inci halia*
- 1 sudu teh lada hitam*
- 2 inci lengkuas*
- 1 genggam kacang tanah (disangai)
- 1 sudu besar kas2 (disangai)*
- Kesemua ramuan (*) dikisar halus
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- 4 sudu besar tomato pure
- 6 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1/2 cawan susu cair
- 1 pohon daun sup (hiris)
- 2 biji bawang besar (dipotong bulat)
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ayam dibasuh bersih bubuh garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
- Panaskan minyak tumis ramuan kisar, kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
- Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan cili kering kisar kacau hingga terbit minyak.
- Masukkan susu cair, garam, gula dan sedikit air.
- Apabila kuah mendidih masukkan ayam kacau sehingga kuah pekat.
- Akhir sekali tabur daun sup dan bawang besar. Tutup api.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment