nuffnang
Thursday, 21 January 2016
Homemade Pes Tomyam
Ramuan:-
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci lengkuas
- 2 inci halia
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 genggam udang kering (rendam lembut)
- 1 1/2 sudu besar asam jawa
- 2 sudu besar gula perang
- 2 batang serai
- 2 sudu besar sos ikan
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar semua bahan tomyam paste di dalam blender sehingga halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
- Masak di atas api yang sederhana dan selalu kacau supaya tomyam paste tidak hangus.
- Kacau sehingga tomyam paste bertukar kepada warna merah gelap dan pecah minyak. Angkat.
- Simpan dalam peti untuk tahan lama.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment