nuffnang

Thursday 21 January 2016

Siakap Goreng Sos Tomyam


Ramuan:-
- 1 ekor ikan siakap
- 3 sudu besar tepung beras
- Garam secukup rasa
- 1/2 biji bawang besar holland (potong dadu)
- 3 ulas bawang putih (cincang)
- 3 batang serai (ketuk)
- 1 inci halia (hiris panjang)
- 5 helai daun limau purut
- 5 biji cili padi (ketuk)
- 3 sudu besar perencah tomyam
- 3 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos ikan
- 1/2 biji lada benggala hijau (potong dadu)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1/2 batang lobak merah (potong dadu)
- 1/2 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Ikan disiang dan basuh bersih.  Lumurkan dengan garam kemudian tepung.
- Panaskan minyak goreng ikan hingga masak. Angkat dan toskan kemudian letakkan ke dalam
pinggan.
- Tumis bawang besar, bawang putih, cili, daun limau purut, serai, lobak merah dan halia hingga naik bau.
- Masukkan sos tomato, sos cili, perencah tomyam, sos ikan dan sedikit air biar mendidih.
- Masukkan lada benggala, garam dan gula secukup rasa. Bila cukup pekat angkat dan tuang
ke atas ikan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment