nuffnang

Sunday, 3 January 2016

Laksa Thai


Ramuan:-
- 1 paket laksa (direndam dan kukus)

Ramuan Kuah:-
- 5 ekor ikan kembung (rebus, buang tulang dan kisar)
- 1 biji kelapa (perah)
- 3 keping asam gelugur
- 2 batang serai (diketuk)
- 5 helai daun limau purut
- 1 tbsp sos sotong
- 1/2 tsp serbuk lada putih
- 1 kiub ikan bilis
- 1 tbsp pati asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa

Ramuan Kisar:-
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 tbsp cili kering kisar
- 1 genggam udang kering
- 40 gm lobak masin
- 1inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci belacan
- 5 biji buah keras

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing dan naik bau.
- Masukkan ramuan kuah kacau dan tuang santan.
- Biarkan mendidih dengan api sederhana tutup api.
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Hidangkan laksa bersama ulam-ulaman.

Ulam Dihiris:-
- Nenas, timun, kacang panjang, kobis bulat, bunga kantan, taugeh dicelur dan limau kasturi belah dua.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment